Bezienswaardigheden & historie

Dakpannenmuseum, Alem

Dakpannenmuseum, Alem

 
 
In het 18e eeuwse voormalig Nederlands Hervormde Kerkje te Alem (Gemeente Maasdriel) in de Bommerlerwaard, is de Dakpannencollectie Mombers gevestigd. De uitgebreide collectie dakpannen bevat o.a. de vroegste dakpannen en daktegels uit de Nederlanden van ca. 1300 tot heden. U vindt er zevenhonderd jaar dakpangeschiedenis. Het museum heeft geen standaard openingstijden. Een bezoek moet tijdig gemeld worden via info@dakpannencollectiemombers.nl, bij voorkeur met meer personen.

Kasteel Ammersoyen, Ammerzoden

kasteel-ammersoyen

Kasteel Ammersoyen

 
 
Ammersoyen is één van de best bewaarde middeleeuwse kastelen van ons land, gebouwd rond 1300. Het kasteel is te bezichtigen op eigen gelegenheid of tijdens een rondleiding door een gids. Voor kinderen zijn er allerlei leuke doe-activiteiten en in de wapenkamer mogen ze onderdelen van een harnas uitproberen. Het kasteel beschikt verder over een kasteelwinkel en in de taveerne kunt u een drankje en een versnapering gebruiken. Klik hier voor meer informatie.

Historisch Museum Hedel, Hedel

Historisch Museum Hedel

Historisch Museum Hedel

 
 
Sinds 1982 is het Historisch Museum gevestigd in het voormalig gemeentehuis van Hedel. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd het pand zwaar beschadigd. Na herstel heeft het nog tot 1968 dienst gedaan als gemeentehuis.
 

Driels Museum, Kerkdriel

Driels Museum, Kerkdriel

Driels Museum

 
 
Het Driels Museum is een heemkundig museum dat de geschiedenis belicht van Kerkdriel, Velddriel, Hoenzadriel en Alem. Het is gevestigd aan Teisterbandstraat 38 te Kerkdriel. Het museum is gevestigd in een voormalig schoolgebouw uit 1893.

Slot Loevestein, Poederoijen

Slot Loevestein, Poederoijen

Slot Loevestein, Poederoijen

 
 
Slot Loevestein is een kasteel en fort, dat valt onder de gemeente Zaltbommel, en even ten noordwesten van het dorp Poederoijen is gelegen aan het einde van de Schouwendijk in de uiterwaarden van de Waal en de Afgedamde Maas.

Mikwe, Zaltbommel

Mikwe, Zaltbommel

Mikwe

 
 
Bij de renovatiewerkzaamheden in de Minnebroederstraat te Zaltbommel in 1992 , werden het 19e eeuwse Mikwe, het bijbehorende regenwaterreservoir en restanten van de vuurplaats teruggevonden, onderdeel van het synagogecomplex van de voormalige Joodse gemeente Zaltbommel.

Sint-Maartenskerk, Zaltbommel

Sint-Maartenskerk, Zaltbommel

Sint-Maartenskerk, Zaltbommel

 
 
De karakteristieke toren van de kerk is al van verre zichtbaar. Binnen de wallen van de vestingstad Zaltbommel neemt het kerkgebouw een voorname plaats in. Behalve voor het wekelijkse kerkelijk gebruik wordt de Sint-Maartenskerk ook benut voor andere gelegenheden, zoals huwelijken, recepties, rouwdiensten, concerten en exposities.

Museum Stadskasteel Zaltbommel, Zaltbommel

Museum Stadskasteel Zaltbommel

Museum Stadskasteel Zaltbommel

 
 
Het Museum Stadskasteel Zaltbommel is een monumentaal pand in de binnenstad van Zaltbommel. Het huis staat bekend als het Maarten van Rossemhuis, vernoemd naar de bouwer van het stadskasteeltje, de legendarische Gelderse veldheer Maarten van Rossem (ca.1490 – 1555). Het huis is omstreeks 1535 gebouwd.

Bommelse gootspoken, Zaltbommel

Gootspoken

Gootspoken

 
 
In veel goten van Zaltbommelse panden en huizen hangen ‘spoken’, vervaardigd door een regionale beeldend kunstenaar. Het kunstwerk vertelt iets over de mensen die er wonen of gewoond hebben of de winkel die er gevestigd is. Bij het TRIP toeristisch informatiepunt kunt u een gootspokenboekje kopen waarin (bijna) alle gootspoken vermeld staan.

Vestingstad Zaltbommel

Gezellig stadje aan de Waal

 
 
Zaltbommel is een gezellig vestingstadje aan de Waal met veel bezienswaardigheden en activiteiten. Veel mensen kennen het stadje van de stompe-toren-zonder-spits. Al van verre zie je die ‘toren van Bi-Ba-Bommel’. Vanaf de mooie Waalbrug zie je ook de kleine bewoonde watertoren en de stadswallen. Daarachter ligt het oude en ommuurde deel van het stadje Zaltbommel. De geschiedenis is er overal voelbaar.

Beleef de boeiende historie van de waard

Klik op het plaatje voor een overzicht

 
 
Beleef het verleden op het eiland tussen de rivieren! Klik hier voor de leukste historische plekjes in de Bommelerwaard.
UITagenda

Foto's

Deze diashow vereist JavaScript.

Klik hier voor foto galerij