Wat te zien

De Bommelerwaard; het mooiste eiland tussen de rivieren

De Bommelerwaard ligt stevig ingeklemd tussen de rivieren de Maas en de Waal als ‘eiland tussen de rivieren’. De invloed van het water is overal merkbaar in het afwisselende landschap van kronkelende dijken, boeiende uiterwaarden en karakteristieke dorpjes en kastelen. De Bommelerwaard is bij uitstek geschikt om uit te waaien en op te laden, te genieten van het water, het rijke verleden te beleven en de heerlijke streekproducten te proeven!

 

Gedicht: Ik ging naar Bommel om de brug te zien

(gedicht Martinus Nijhoff; 1894-1953)

Ik ging naar Bommel om de brug te zien

Ik zag de nieuwe brug. Twee overzijden

die elkaar vroeger schenen te vermijden,

worden weer buren. Een minuut of tien

dat ik daar lag, in ’t gras, mijn thee gedronken,

mijn hoofd vol van het landschap, wijd en zijd -

laat mij daar midden uit de oneindigheid

een stem vernemen dat mijn oren klonken

 

Het was een vrouw. Het schip dat zij bevoer

kwam langzaam stroomaf door de brug gevaren.

Zij was alleen aan dek, zij stond bij ’t roer,

en wat zij zong hoorde ik dat psalmen waren

O, dacht ik, o, dat daar mijn moeder voer

Prijs God, zong zij, Zijn hand zal u bewaren

Bezienswaardigheden / Historie

Kasteel Ammersoyen, Ammerzoden

kasteel-ammersoyen

Kasteel Ammersoyen

 

 

Ammersoyen is één van de best bewaarde middeleeuwse kastelen van ons land, gebouwd rond 1300. Het kasteel is te bezichtigen op eigen gelegenheid of tijdens een rondleiding door een gids. Voor kinderen zijn er allerlei leuke doe-activiteiten en in de wapenkamer mogen ze onderdelen van een harnas uitproberen. Het kasteel beschikt verder over een kasteelwinkel en in de taveerne kunt u een drankje en een versnapering gebruiken. Klik hier voor meer informatie.

Historisch Museum Hedel, Hedel

Historisch Museum Hedel

Historisch Museum Hedel

 

 


Sinds 1982 is het Historisch Museum gevestigd in het voormalig gemeentehuis van Hedel.
Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd het pand zwaar beschadigd. Na herstel heeft het nog tot 1968 dienst gedaan als gemeentehuis.

 

Driels Museum, Kerkdriel

Driels Museum, Kerkdriel

Driels Museum

 

 

Het Driels Museum is een heemkundig museum dat de geschiedenis belicht van Kerkdriel, Velddriel, Hoenzadriel en Alem. Het is gevestigd aan Teisterbandstraat 38 te Kerkdriel. Het museum is gevestigd in een voormalig schoolgebouw uit 1893.

Slot Loevestein, Poederoijen

Slot Loevestein, Poederoijen

Slot Loevestein, Poederoijen

 

 

Slot Loevestein is een kasteel en fort, dat valt onder de gemeente Zaltbommel, en even ten noordwesten van het dorp Poederoijen is gelegen aan het einde van de Schouwendijk in de uiterwaarden van de Waal en de Afgedamde Maas.

Mikwe, Zaltbommel

Mikwe, Zaltbommel

Mikwe

 

 

Bij de renovatiewerkzaamheden in de Minnebroederstraat te Zaltbommel in 1992 , werden het 19e eeuwse Mikwe, het bijbehorende regenwaterreservoir en restanten van de vuurplaats teruggevonden, onderdeel van het synagogecomplex van de voormalige Joodse gemeente Zaltbommel.

Sint-Maartenskerk, Zaltbommel

Sint-Maartenskerk, Zaltbommel

Sint-Maartenskerk, Zaltbommel

 

 

De karakteristieke toren van de kerk is al van verre zichtbaar. Binnen de wallen van de vestingstad Zaltbommel neemt het kerkgebouw een voorname plaats in. Behalve voor het wekelijkse kerkelijk gebruik wordt de Sint-Maartenskerk ook benut voor andere gelegenheden, zoals huwelijken, recepties, rouwdiensten, concerten en exposities.

Museum Stadskasteel Zaltbommel, Zaltbommel

Museum Stadskasteel Zaltbommel

Museum Stadskasteel Zaltbommel

 

 

Het Museum Stadskasteel Zaltbommel is een monumentaal pand in de binnenstad van Zaltbommel. Het huis staat bekend als het Maarten van Rossemhuis, vernoemd naar de bouwer van het stadskasteeltje, de legendarische Gelderse veldheer Maarten van Rossem (ca.1490 – 1555). Het huis is omstreeks 1535 gebouwd.

Bommelse gootspoken, Zaltbommel

Gootspoken

Gootspoken

 

 

In veel goten van Zaltbommelse panden en huizen hangen ‘spoken’, vervaardigd door een regionale beeldend kunstenaar. Het kunstwerk vertelt iets over de mensen die er wonen of gewoond hebben of de winkel die er gevestigd is. Bij het TRIP toeristisch informatiepunt kunt u een gootspokenboekje kopen waarin (bijna) alle gootspoken vermeld staan.

Vestingstad Zaltbommel

Gezellig stadje aan de Waal

 

 

Zaltbommel is een gezellig vestingstadje aan de Waal met veel bezienswaardigheden en activiteiten. Veel mensen kennen het stadje van de stompe-toren-zonder-spits. Al van verre zie je die ‘toren van Bi-Ba-Bommel’. Vanaf de mooie Waalbrug zie je ook de kleine bewoonde watertoren en de stadswallen. Daarachter ligt het oude en ommuurde deel van het stadje Zaltbommel. De geschiedenis is er overal voelbaar.

Waterrecreatie

Watersportvereniging de Golfbreker / Jachthaven Zaltbommel, Zaltbommel

 

Jachthaven Zaltbommel

Watersportvereniging de Golfbreker wijst toeristen de weg die aanleggen in jachthaven Zaltbommel. Beroepsvaart, pleziervaart en grote rondvaartschepen leggen geregeld aan, voor 1 nacht of langer.

 

Zwemmen en varen in de Afgedamde Maas

Zwemmen en varen in de Afgedamde Maas

Zwemmen en varen in de Afgedamde Maas

 

 

Zwemmen en varen in de Afgedamde Maas, Well-Ammerzoden en Nederhemert. 

Vissen, zwemmen, zeilen, varen, struinen, zonnen aan de diverse zandstrandjes en nog veel meer is mogelijk. Om het recreëren voor de gebruikers plezierig en veilig te blijven houden, worden de gebruikers van snelle motorboten verzocht zich te houden aan de maximumsnelheid. Klik hier voor meer info.

Strandjes langs de Waal

Strandjes langs de Waal

Strandjes langs de Waal

 

 

Strandjes langs de Waal, in Poederoijen, Brakel, Zuilichem, Nieuwaal, Gameren, Zaltbommel, Hurwenen en Rossum

Hoewel het prachtig wandelen is langs de uiterwaarden en het water in de zomer er zeer aanlokkelijk uitziet om te gaan zwemmen, is het zwemmen levensgevaarlijk en op veel plekken ten strengste verboden. Heerlijk zonnebaden op de strandjes is op veel plekken wel toegestaan.

Strandbad Well, Well

Strandbad Well

Strandbad Well

 

 

In Well kun je heerlijk een dagje naar het strand. Het Strandbad is bij mooi weer een trekpleister voor gezinnen met kleine kinderen.

Recreatiegebied De Zandmeren, Kerkdriel

Recreatiegebied De Zandmeren, Kerkdriel

Recreatiegebied De Zandmeren

 

 

Midden in Nederland, in één van de mooie, uitgestrekte gebieden langs de afgedamde Maas, liggen de Zandmeren. In een natuurlijke havenkom in deze bijzondere omgeving is een kleinschalige haven te vinden, die dè thuishaven kan zijn voor uw klassieke schip.

Recreatiegebied De Neswaarden, Aalst

Recreatiegebied De Neswaarden, Aalst

Recreatiegebied De Neswaarden

 

 

Recreatiegebied aan de rand van Gelderland en Noord-Brabant, in het dorp Aalst in de Bommelerwaard. De Neswaarden is opgeknapt en sinds juni 2013 toegankelijk.

Watersport

Fishing & Outdoor Zaltbommel

Hengelsportwinkel Fishing & Outdoor Zaltbommel vind je in de Bommelerwaard.
Het watergebied van Nederland.
Wij als hengelsportwinkel willen het beste voor de hengelsport, maar ook het beste voor U. Met deze reden beschikken wij over een uitgebreid A- klasse assortiment op het gebied van witvis, roofvis, Feedervis, karper en forelvissen.
Op welk soort vis u ook vist bij ons vindt u gegarandeerd datgene wat u zoekt.

Van hengels, spinhengels tot pellets, grondvoeren, boilies en levend aas bij Fishing Outdoor vind je het allemaal!.
Vis-vergunningen zijn ook bij ons verkrijgbaar ook de jeugdvergunningen en dagpassen, geven wij uit!.
Elke woensdag hebben wij verse levering van levend aas (maden, casters, pieren, pinkies noem maar op) in de zomer maanden zelfs 2 x per week vers geleverd!
Uiteraard hebben wij ook de kant en klaar voeren in huis van diverse merken in de winkel liggen.

Ons assortiment blijft steeds vernieuwen waardoor wij u altijd de nieuwste en de juiste producten kunnen aanbieden.
Wij werken met gerenommeerde merken zoals: Preston Innovations; Spro; Cresta; Garbolino; Jaxon; Lion Sports en nog veel meer.
Kom snel
kijken in onze winkel.

Camping en Watersportcentrum Heerewaarden

Camping en watersportcentrum Heerewaarden is gelegen op een prachtige plek aan de Maas. Vanuit de jachthaven met maar liefst 125 ligplaatsen vaart u direct de Maas op, maar kunt ook via Sluis Sint Andries de Waal op varen. Tevens beschikking we over een helling waar u een boot of jetski te water kunt laten. Voor meer informatie over Camping Heerewaarden, kijk even op hun website

W.S.V. (watersportvereniging) Het Esmeer, Aalst

De jachthaven W.S.V. Het Esmeer ligt op een prachtige locatie bij het Recreatiepark Het Esmeer. Voor meer informatie kijkt u dan op deze website van W.S.V. Het Esmeer.

van Gent Watersport, Kerkdriel

Van Gent Watersport

Van Gent Watersport

 

 

Full service marina, havencafé met terras aan het water, bootshop met uitgebreid assortiment watersportartikelen, verhuur van polyvalken, bbq sloep, libertysloepen, kano’s en SUP’s (stand up paddling boards). Bekijk hier de mogelijkheden.

Watersportvereniging de Golfbreker / Jachthaven Zaltbommel, Zaltbommel

 

Jachthaven Zaltbommel

Watersportvereniging de Golfbreker wijst toeristen de weg die aanleggen in jachthaven Zaltbommel. Beroepsvaart, pleziervaart en grote rondvaartschepen leggen geregeld aan, voor 1 nacht of langer.

 

Zandmeren, Kerkdriel

Ligplaatsen voor klassieke schepen

In de natuurlijke havenkom van de Zandmeren, langs de Afgedamde Maas, is deze kleinschalige haven te vinden, die dè thuishaven kan zijn voor uw klassieke schip. Bij kort verblijf is ook voor recreatievaart plek aan de steiger.

Streekproducten

Mijn Kaas Koe, Ammerzoden.

Mijn Kaas Koe is een uniek idee waarbij je elke maand de allerlekkerste kaas uit de streek ontvangt. De kaas wordt bereid volgens traditioneel recept en met meer dan 40 jaar ervaring met het ontwikkelen ervan. En om je bewust te maken van de oorsprong van de kaas, kun je één van de koeien nauwlettend in de gaten houden.
Iedere koe heeft zijn eigenaardigheden; kies de koe die het beste bij jou past en zo heb je je eigen Kaaskoe.

In het Brabants Dagblad kunt u een leuk artikel lezen over Mijn Kaas Koe.

Voor meer informatie kunt u de website van Mijn KaasKoe bezoeken.

ProefLOKAAL Bommelerwaard

 

ProefLOKAAL Bommelerwaard zet de Bommelerwaard op de (menu)kaart. Lekkers van telers, boeren, chef-koks, bakkers, wijnspecialisten, slagers, traiteurs. Enthousiaste producenten en samenstellers: ze presenteren de smakelijkste resultaten van hun samenwerking gebundeld in ProefLOKAAL.

IJsboerderij “de Schoonheuvel”, Hedel

 

ijsboerderij-de-schoonheuvel-hedel_1

IJsboerderij De Schoonheuvel

 

 

“Kom gerust even zitten op het gezellige terras binnen of buiten na een mooie fietstocht en geniet van vele soorten ambachtelijk ijs. Gemaakt van de melk van eigen koeien op het bedrijf.

Wijndomein “Oude Waalstroom”, Hurwenen

Wijndomein De Oude Waalstroom, Hurwenen

Wijndomein De Oude Waalstroom

 

 

In deze wijngaard worden kwaliteitswijnen van Nederlandse bodem op een biologische, ambachtelijke en duurzame manier geproduceerd. Hier worden fruitige en volle rode wijnen, droge of halfdroge witte wijnen en roséwijnen gemaakt. Een breed assortiment met voor iedere gelegenheid een passende wijn.

Paddenstoelenkwekerij “Het Paddenstoelenrijk”, Rossum

 

paddenstoelenrijk-rossum

Paddestoelenrijk

 

 

Bijzondere soorten paddenstoelen uit het verre Oosten, zoals de Shii-take en de harige Pom pom blanc, maar ook de Beukenzwam, Koraalzwam, Pioppino, Eryngii, Nameco en de Maitake. Klik hier voor meer info. 

IJssalon Hygge, Zaltbommel

Bij ijssalon Hygge kunt u heerlijk ijs proeven en beleven. Diverse heerlijke ijssoorten, maar ook kunt u hier terecht voor een lekker kopje koffie. Ook biedt Hygge mogelijkheden voor workshops en kinderfeestjes. Meer weten? Neem een kijkje op de de Facebook pagina van Hygge

IJssalon Tiesimo, Zaltbommel

IJssalon Tiesimo op de Gamerschestraat in Zaltbommel verkoopt heerlijk ijs en zij hebben een klein terrasje voor de deur. Meer weten? Neem hier een kijkje op hun Facebook pagina.

Proef de streekproducten

Klik op het plaatje voor een overzichtskaart

 

 

Geniet van de vele producten en culinaire hoogtepunten uit de Bommelerwaard.

Natuur, uitwaaien en opladen

Uitwaaien en opladen in de Bommelerwaard

Klik op het plaatje voor een overzichtskaart

 

 

Geniet van de rust en ruimte in het veelzijdige landschap van de Bommelerwaard.

De Boezem van Brakel, Brakel

Boezem van Brakel

Boezem van Brakel

 

 

De Boezem van Brakel is het stukje land tussen de pont en “de Kaaie paal”. 

De Gamerensche Waarden, Gameren

Gamerensche Waarden

Gamerensche Waarden

 

 

De Gamerensche Waarden zijn de uiterwaarden bij Gameren. Een schitterend stukje natuur en prachtig om er te struinen.

De Lieskampen, Gameren

De Lieskampen

De Lieskampen

 

 

Van oorsprong is het gebied ‘de Lieskampen’ een stuk land in de komgronden van de Bommelerwaard. Deze gronden zijn de laagst gelegen delen tussen de rivieren. Ze stonden dan ook een groot deel van het jaar onder water. 

Bezoekerscentrum De Grote Rivieren, Heerewaarden

bezoekerscentrum-de-grote-rivieren-heerewaarden_1

Bezoekerscentrum De Grote Rivieren

Bezoekerscentrum De Grote Rivieren in Heerewaarden is voor iedereen die meer wil weten over de natuur, rivieren en de Bommelerwaard. Het is een fijne stop om bij te komen tijdens een wandel- of fietstocht in deze prachtige omgeving. Hier vindt u zoveel mogelijk informatie over de streek tussen de Maas en de Waal. Dit maakt het bezoekerscentrum tot een uitstekend startpunt voor ontspanning, vermaak, ontdekking en natuur- en milieueducatie.

De Hurnse Kil, Hurwenen

De Hurnse Kil

De Hurnse Kil

 

 

De Hurnse Kil is een prachtig natuurgebied en een geliefde plek voor vogels en natuurliefhebbers. Tijdens een wandeling door dit gebied, zult u genieten van al het moois. Ook gaat er een fietsroute over de dijken door dit mooie gebied. Beide wandel- en fietsroutes zijn bij TRIP verkrijgbaar.

Het Eiland van Nederhemert, Nederhemert-Zuid

Het Eiland van Nederhemert

Het Eiland van Nederhemert

 

 

Nederhemert-Zuid is een monumentaal dorpje op een schiereiland, met prachtige boerderijen, een kasteel en een speeltuin. Het telt circa 45 inwoners. Behalve de kerk en het kasteel is de speeltuin met haar grote, schaduwrijke bomen een heerlijke plek om te vertoeven. Het dorpje heeft de status ‘beschermd dorpsgezicht’.

Munnikenland, Poederoijen

Munnikenland

Munnikenland

 

 


Het Munnikenland bij Poederoijen is de naam van het uiterst westelijke deel van de Bommelerwaard.. Het is gelegen ten westen van Poederoijen en Brakel en feitelijk een landtong tussen de hier samenvloeiende Waal en de Afgedamde Maas.

Kloosterwiel, Zaltbommel

Kloosterwiel

 

 

Een mooi stukje natuur aan de westkant van Zaltbommel, met een rijkdom aan planten en dieren. Klik hier voor meer info.

Kunst

Kunst

Kunstrondje Zaltbommel, een verzameling van galeries en ateliers voor beeldende- en toegepaste kunst in de vestingstad aan de Waal. Samen brengen zij een folder uit met alle locaties en oepningstijden. Op elke 1e zondag van de maand, vanaf 7 april 2019, is er een gezamenlijk openstelling, kijk op de site van Kunstrondje Zaltbommel voor meer informatie.

 

Galerie Elfring Art, op de Gamerschestraat 23 in Zaltbommel, is per 21 september 2018 geopend. Galerie Elfring is elke zaterdag geopend van  13.00 tot 17.00 uur en iedere eerste zondag van de maand.
Gerda Elfring maakt primair olieverf schilderijen en zeefdrukken. Landschap, dieren, abstract werk, natuur en andere diverse thema’s vormen een belangrijke inspiratie.

 
 
 

Kunstwerken in Zaltbommel

In Zaltbommel zijn vele kunstwerken te bewonderen die her en der in de stad staan. Klik op de link voor de digitale versie van de brochure van de Kunstwerken in de stad Zaltbommel.  Hierin vindt u een plattegrond van de kern van Zaltbommel met de kunstwerken daarop aangegeven. Tevens wordt er per kunstwerk aangegeven wie de kunstenaar is en een beschrijving van het kunstwerk. Klik op de link voor meer kunst in de Bommelerwaard en een overzichtskaart.

 

 

Markt Twee

Het oude ‘Wapen van Gelderland’ in Zaltbommel is grondig opgeknapt en in 2018 geopend voor het publiek. Het pand dateert uit de 15e eeuw en is een bezoekje meer dan waard! Op dit moment zijn alle verdiepingen gratis te bezichtigen en is er een inloophuis voor kunst gevestigd. Het pand wordt nu Markt Twee genoemd

 

Pracht in de Gracht, ZaltbommelPracht in de Gracht, Zaltbommel

 

Iedere twee jaar van begin juni tot en met de eerste week van september is het weer genieten van prachtige kunstwerken in de grachten aan de Marten van Rossemsingel en de Virieusingel tijdens Pracht in de Gracht. De komende editie vindt plaats in 2019.

 
 
 

Gasthuiskapel, Zaltbommel

In de Gasthuiskapel in Zaltbommel worden regelmatig exposities gehouden.

 
 
 
 
BRIEKANTIEK in Heerewaarden.
 
In de oude steenfabriek vind je de antiekwinkel met een uitgebreide collectie decoratief ijzer en antieke bouwmaterialen, tuinornamenten en beelden en zelf ontworpen tafels. Ook bijzondere meubels en kachels uit veel landen, industrieel antiek, tribal art, kunst design en etnografica. Een bezoek is dan ook zeer aan te bevelen. Zeker in combinatie met bijvoorbeeld een fiets- of wandeltocht in het aangrenzende prachtige natuurgebied Fort de Voorn. Voor meer info, bekijk de website van BRIEKANTIEK

 

Weer overzicht
Weersverwachting
Zaltbommel
Weeronline.nl - Meer weer in Zaltbommelweeronline.nl Altijd jouw weer
UITagenda

Foto's

Deze diashow vereist JavaScript.

Klik hier voor foto galerij

Volg ons op Twitter!